DEZE BANEN VIND JE ALLEEN IN ITALIË! – Dante Eindhoven


DEZE BANEN VIND JE ALLEEN IN ITALIË!

Door Myrthe Claus.

Elk land kent ze, die typische beroepen die je alleen daar tegenkomt.

Want zeg nou zelf, een klompenmaker, een stierenvechter of een samurai horen nu eenmaal gewoon thuis in respectievelijk Nederland, Spanje en Japan. Natuurlijk vormt Italië geen uitzondering op die regel. Er zijn heel wat baantjes te bedenken die je echt alleen daar vindt. Mocht je dus overwegen een eventuele verhuizing naar Italië te combineren met een heuse carrièreswitch, dan heb je vast iets aan het volgende lijstje met suggesties die we voor je verzamelden.

1. Parmezaanse kaasklopper
In een land waar de keuken zo’n belangrijk onderdeel uitmaakt van het culturele erfgoed, is het niet gek dat er controleurs zijn die de kwaliteit van de typische ingrediënten met hart en ziel bewaken. Want zo noemen we het voor het gemak ‘Parmezaanse kaas’, maar lang niet elk kaasraspsel dat we over onze pasta strooien is ook echt gemaakt van Parmezaanse kaas.

De naam Parmigiano-Reggiano is beschermd en hoe! Het Consorzio del Parmigiano Reggiano leidt daarom Parmezaanse kaaskloppers op die ervoor zorgen dat de kaas voldoet aan alle eisen die aan de enige echte Parmigiano gesteld worden.

Natuurlijk heb je als zo’n speciale kaasklopper goed getrainde smaakpapillen nodig en een scherp oog om de vorm en de structuur van elke kaasvorm te kunnen beoordelen. Maar ook een goed gehoor; al kloppend met dat bekende kaashamertje mag er geen gaatje in de kaas aan je voorbijgaan. En pas als de kaasvorm op alle punten voldoet aan die lijst met strenge eisen, mag je als controleur het felbegeerde merk in de kaaskorst branden.

2. Keurmeester van balsamicoazijn uit Modena
Net zoals lang niet elke geraspte kaas van echte Parmezaanse kaas gemaakt is, is lang niet elk flesje balsamicoazijn dat je in je supermarkt terugvindt, ook echt aceto balsamico uit Modena. Sterker nog: de kans dat je het daar in de schappen vindt, is heel klein.

De enige echte balsamico met het officiële Modena-zegel is vanwege het prijskaartje niet een supermarktproduct te noemen: een flesje met het echte spul kan namelijk honderden euro’s kosten.

Dat officiële zegel is dus wat elke producent begeert, maar slechts heel zelden door een panel van vijf Aceto Balsamico-keurmeesters toegekend wordt.

Als keurmeester krijg je een enorm strenge training en leer je elk aangeboden flesje balsamico aan de hand van een heel strikt puntenstelsel te beoordelen. Compromissen sluiten is geen optie: de echte aceto balsamico is iets speciaals en moet dat ook blijven.

3. Speciaal agent olijfolie
Het komt vaker voor dan je zou denken: olijfolie die ‘versneden’ wordt met zonnebloem- of andere olie en daarna als extra vergine wordt verkocht. Of – bijna net zo erg – Italiaanse olijfolie die met buitenlandse olijfolie gemengd wordt!

Om de verkoop van deze nep-olijfolie tegen te gaan, heeft de Italiaanse politie een speciaal getrainde eenheid. Als speciaal agent olijfolie leer je door het proeven van slechts een heel klein beetje olie vast te stellen of de olie puur Italiaans is of dat er andere olie door de olijfolie is gemengd. En weet je zelfs of er stiekem toch importolijven zijn gebruikt bij het persen ervan.

Het klinkt misschien als een niet al te spannend beroep, maar door de inspanningen van deze eenheid is al heel wat zwendel met olijfolie aan het licht gekomen.

4. Zwitserse Gardist
Ooit, zo’n 500 jaar geleden kwam je ze overal in Europa tegen: regimenten van Zwitserse soldaten die als lijfwachten werden ingehuurd door vorsten en pausen. Die troepen verdwenen langzamerhand omdat zij werden gedood bij het uitoefenen van hun taak of, minder heroïsch, werden afgeschaft

Er bleef er uiteindelijk slechts één regiment over: de Zwitserse Garde in Vaticaanstad. Volgens het Vaticaan bestaat de Garde uit ‘Strijders’ en ‘Verdedigers van de Katholieke Kerk’. Niet iets om zomaar mee te spotten dus, ondanks dat zij in hun uniformen doen denken aan harlekijntjes.

Lijkt het je wat om Zwitserse Gardist te worden? Check dan eerst even of je aan de voorwaarden voldoet: je moet een jongeman van maximaal 30 jaar zijn, ongetrouwd, katholiek en een Zwitsers paspoort op zak hebben.

5. Gondelier
Gondelier is een beroep dat al sinds de 11de eeuw van vader op zoon wordt doorgegeven. Maar het is ook een vrij beroep, dus wat let je met die Venetiaanse traditie te breken en zelf gondelier te worden

Voordat je met je eigen gondel toeristen door de Venetiaanse grachten rondvaart, is het wel zaak een meester te vinden die bereid is jou een behoorlijk aantal jaren de kneepjes van het vak te leren. Jarenlang klinkt als heel wat, maar is niks in vergelijking met de tweede stap op weg naar een leven als gondelier: het bemachtigen van een gemeentelijke vergunning.

Daarvoor moet je in allerlei theorie- en praktijkexamens laten zien dat je het gestreepte shirt en die strohoed meer waard bent dan al die andere kandidaten die dezelfde droom najagen. Maar als dat je uiteindelijk lukt, is je kostje gekocht!

6. Romeinse soldaat
Carrière maken als Romeinse centurion in het moderne Italië? Het kost je weinig meer dan een rood-met-gouden outfit, een charmante glimlach en een charismatische manier van doen om toeristen te verleiden een foto met je te maken. Uren in de sportschool voor een afgetraind lichaam is niet meer een vereiste. Romeinse soldaat is tegenwoordig een relatief veilig beroep in vergelijking met de goede oude tijd: je hoeft niet ieder moment van de dag klaar te staan om het slagveld te betreden. Hoewel, de vraag is in hoeverre je nieuwe collega’s je aanwezigheid bij het Colosseum weten te waarderen. De kans is groot dat zij hun zwaard trekken en er alsnog een gladiatorengevecht volgt!

7. Antimaffia-aanklager
Openbaar aanklager van de georganiseerde misdaad is één ding, openbaar aanklager van de maffia in Italië iets totaal anders! Je kunt dan wel net als illustere voorgangers als Borsellino en Falcone de bewondering van een groot publiek voor je werk krijgen, maar je hebt tegelijkertijd te maken met enorme risico’s en je leeft vaak onder permanente politiebescherming.

De personen die je probeert te bestrijden, behoren tot de machtigste criminele organisaties ter wereld en draaien hun hand er niet voor om een aanslag op je te plegen. Het leven van een olijfoliepolitieagent is dan misschien minder spectaculair, maar wel een stuk veiliger!

Jouw favoriete Italiaanse beroep?

Dat waren ze. Zeven typisch Italiaanse beroepen. Mocht wonen en werken in Italië er voor jou niet in zitten, dan kun je misschien wél aan de slag bij een Italiaans bedrijf in Nederland.

Website van Dante Eindhoven